Back to TOP

2 березня 2017 р.

Як говорити з дитиною про секс

Так, щоб ні тобі, ні їй не було дискомфортно. І зараз мова піде не про лелек, капусту і бджіл.
Використовуй наукову лексику.
Педіатри і експерти у вихованні дітей також дозволяють вчити дітей називати статеві органи м'якими словами-замінниками, приклад, пиріжок, піка, дружок, перчик і т.д. Якщо ти досить смілива мама, то можеш використовувати наукову лексику. Це цілком нормально, так що не потрібно червоніти і м'ятися.
У віці шести-семи років дитині варто мати загальне уявлення про статевий акт. Якщо малюк сам почне ставити незручні запитання, не варто пояснювати секс як щось фантастичне або взагалі уникати відповіді. Наприклад, ти можеш сказати, що мамині й татові частини тіла підходять один до одного, як пазли. Важливо представити інтим, як природне продовження любові.
Дозволь дитині самій вести бесіду.
Коли дитина питає про секс, у тебе повинен бути завжди заготовлений такий відповідь: "Хороше запитання". По-перше, так у тебе з'явиться трохи більше часу, щоб придумати відповідь, по-друге, дитина зрозуміє, що до тебе завжди можна звернутися. Якщо ти зовсім-зовсім розгубилася, запитай у відповідь: "А що ти вже знаєш про секс?" Це допоможе заповнити існуючі прогалини і спростувати неправдиву інформацію на самому початку.
Не думай, що всього одна бесіда роз'яснить їй все стосовно сексу. У міру дорослішання піднімай такі серйозні теми, як небажана вагітність, сексуальне насильство, венеричні хвороби. Як і будь-який інший процес виховання, він вимагає послідовності і повторення. Можливо, ти будеш щаслива, що не ігнорувала розмови про секс, коли у твоєї дитини почнеться статеве дозрівання. Вона вже буде готова до того, що може принести їй інтимний зв'язок.
Не забувай зачіпати тему почуттів.
Фізіологічні особливості, будова тіла, сексуальність - це не все. Донеси до дитини головну думку, секс = почуття. Малюка може налякати відверто технічна сторона питання, тому пояснюй їй, наскільки важливі в цьому процесі емоції. Дитина з дитинства повинна усвідомити відповідальність по відношенню до свого тіла, а не дистанціюватися і девальвувати його.
Рекомендую до перегляду з дітьми мультфільм, про те як з'являються діти:



Немає коментарів:

Дописати коментар